Vad är skillnaden mellan AB och enskild firma?
Sammanfattning - Viktiga punkter:
Ansvarsfrågan: I ett AB är du som ägare inte personligt ansvarig för företagets skulder, medan du som enskild företagare kan bli personligt ansvarig.
Skatt: Ett AB beskattas med bolagsskatt, medan en enskild firma beskattas direkt via ägarens inkomstskatt.
Startkapital: Ett AB kräver minst 25 000 SEK i startkapital, medan en enskild firma inte har något krav på startkapital.
Administration: AB har mer omfattande redovisningskrav än en enskild firma.
Att välja mellan aktiebolag (AB) och enskild firma är ett av de viktigaste besluten när du startar företag. Valet påverkar ditt ansvar, beskattning, och även hur mycket administration som krävs. Här går vi igenom skillnaderna så du kan göra ett informerat val.
1. Ansvar
AB: I ett aktiebolag är företagets skulder separerade från ägarens privata ekonomi. Du riskerar alltså bara det kapital som satsats i företaget.
Enskild firma: I en enskild firma är du personligt ansvarig för företagets skulder. Det innebär att om företaget har skulder som inte kan betalas, kan borgenärer kräva betalning från dig personligen.
2. Skatt
AB: Aktiebolag betalar bolagsskatt på sin vinst (för närvarande 20,6%). Ägare kan ta ut pengar antingen genom lön (som beskattas som vanlig inkomst) eller utdelning.
Enskild firma: I en enskild firma beskattas vinsten som din egen inkomst, vilket innebär att du kan hamna i en högre skatteskala om företaget går bra. Däremot är det smidigare då du inte behöver fundera på utdelningar eller ägarlön.
3. Startkapital
AB: För att starta ett aktiebolag krävs minst 25 000 SEK i aktiekapital. Detta kan användas för företagets utgifter.
Enskild firma: En enskild firma har inget krav på startkapital, vilket gör det enklare och billigare att komma igång.
4. Administration och redovisning
AB: Aktiebolag har krav på årsstämma, årsredovisning, och revisor (beroende på storlek), vilket innebär mer administration.
Enskild firma: Enskild firma har färre redovisningskrav och enklare regler för bokslut. Detta gör den särskilt populär bland mindre företag och soloföretagare.
5. Vilket passar dig bäst?
Fundera på hur mycket du planerar att satsa i företaget, både i tid och pengar. Om du vill minimera ansvar och har tillgång till startkapital kan ett aktiebolag vara ett bra alternativ.
För en ny företagare som vill börja i mindre skala kan en enskild firma vara ett bättre, enklare alternativ.
Att välja företagsform är ett stort beslut – om du känner dig osäker kan det vara bra att prata med en redovisningskonsult som kan ge dig specifika råd för din situation! Hos oss på CredRedo kan du alltid få en timmes fri rådgivning - även om du inte är kund. Hör av dig så hjälper vi dig på vägen!
Nyfiken på hur CredRedo kan hjälpa dig?
Boka en kostnadsfri rådgivning där vi tillsammans går igenom dina behov och frågor. ➝ Kontakta Ayfer